Jujutsu

Jujutsu 柔術 (Japanse zelfverdediging)

Jujutsu wordt in het Japans geschreven met twee karakters (Kanji): Ju (柔) betekent ‘zacht of veerkracht’, jutsu (術) betekent ‘vaardigheid of kunst’. Jujutsu kun je dus vertalen met de kunst van de veerkracht.
De Japanse arts Akiyama ging in 1690 naar China om zijn kennis van het menselijk lichaam te vergroten, waar hij onder andere Chinese zelfverdedigings-technieken leerde. Terug in Japan bracht hij zijn kennis over en paste ze aan. Daarna volgden er vele scholen in Japan, die hun eigen systeem ontwikkelden en daar hun naam aan gaven. De verzamelnaam Jujutsu is pas veel later ontstaan, maar een gestandaardiseerd systeem is het (nog) nooit geworden. Hoewel de technieken per school kunnen verschillen, is de filosofie dezelfde: ‘ju yoku go o sei suru’ ofwel ‘veerkracht overwint hardheid’, ‘zacht overwint hard’ of ‘haal kracht uit meegeven’.
Beoefenaren van Jujutsu dienen zich niet alleen technieken eigen te maken, maar ook veerkracht te tonen door moeiteloos van de ene in een andere techniek over te gaan als de situatie dat vereist. Vooral onder invloed van het Zenboeddhisme (vanuit een lege geest juist leren te handelen) heeft Jujutsu zich verder ontwikkeld: door jarenlange training, volharding en vooral mentale ‘leegheid’ leer je iedere situatie meester te zijn. Daarnaast is het goede bodytraining: het verenigt hard-heid met souplesse, kracht met lenigheid, snelheid met beheersing. Jujutsu is geen sport (er worden geen punten gescoord), maar wel een levenslange weg in veerkracht, die door regelmatige, serieuze training ontwikkeld en bijgehouden moet worden. Jujutsu wordt in toenemende mate ook door dames beoefend.
Kom kijken of doe mee met een proefles. Maak kennis met deze boeiende vorm van zelfverdediging in een veilige en vriendelijke sfeer. Ontdek, dat verantwoord bewegen niet alleen zinvol is, maar ook gewoon leuk kan zijn.
Ons adres: Renswoudelaan 47, 2546 XE  Den Haag, zaterdags van 16.00 tot 17.00 uur. Bel J. Blonk voor informatie 06-24293395
Omdat Jujutsu potentieel gevaarlijk is en roekeloosheid grote schade kan aanrichten, wordt er maximale zelfbeheersing van de beoefenaren geeist en is er een leeftijdsgrens van 16 jaar of ouder!
logo shin-nakada rood